söndag 24 augusti 2014

Fattigskogskoftan

 Mönster; Det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas... Jo det var nästan på biblisk tid som jag påbörjade den här koftan. Det var lite mer än ett år sen när vi skulle åka till Fattigskogen som embryot till den här koftan uppstod.
Jag fick två jättefina presenter av bästa Visa-Lisa, ett handspunnet garn som hon spunnit av fibrer som hon fått av mig och en enormt fin knapp i matchande färger. Det var liksom ödesbestämt att det skulle bli någonting av det där garnet och den där knappen. När jag kom upp till Fattigskogen köpte jag ett svart sockgarn för att matcha med och så började jag skissa och sticka.

Koftan har ett runt ok och är stickad uppifrån och ner och jag har utgått från pi-principen, jag har alltså ökat markant på vissa varv och sen stickat flera varv utan ökning. (Kolla upp Elizabeth Zimmermans Pi-shawl för inspiration!) De handspunna ränderna har pluppar/nups/muscher för att ytterligare framhäva det handspunna garnet och ge koftan lite av ett organiskt utseende.
Jag är extra nöjd med ärmhålen, de fick en väldigt fin form genom att jag stickade ryggen och framstyckena var för sig fram och tillbaka efter att jag ökat klart för oket, sen stickade jag runt igen efter att ärmhålen var klara.
Koftan är midjekort och har trekvartsärm och är den perfekta klänningskoftan med ett feminint lite 50-taligt utseende, den är lika fin knäppt som öppen och pricken över i är de fantastiska vintageknapparna. Den översta knappen är som sagt en present från Lisa och de andra bytte jag mig till via instagram.

Jag är jätteglad för att jag blev klar till slut för det här kommer att bli en solklar favorit och dessutom är det en sån skön känsla att ha blivit av med ett UFO.

Garn; Handspunnet fantastiskt merinosilke från Limmodesign som bästa Lisa spunnit och Artesano Definition sock som jag köpte på plats i fattigskogen från insomnade Garnstumpan.
Allt som allt så gick det åt ca 300 gram garn till den här koftan och det är ju nästan ingenting.

Stickor; 2,5 mm till alla resårer och 3 mm till resten av koftan.
 








lördag 23 augusti 2014

Handspunnen hundhårströja

 Mönster; Det här är en helt vanlig uppifrån och ner raglan efter mina egna mått (tänkte jag skulle dela med mig av hur jag gör när jag räknar ut en sån här uppifrån och ner tröja senare i höst). Den har en vid halsringning och knäppning på axeln och några korta varv i ryggen.
Jag tänker att det här kommer att bli en bra lager på lager tröja att ha under jackan när det blir kallt för den är väldigt varm men ändå rätt luftig och lätt.
Men det är ju inte mönstret som är det speciella med den här tröjan utan garnet.

Garn; Tro det eller ej men jag har spunnit allt garn till den här tröjan på min slända! Helt galet. Det rosa/blå pastelliga spann jag för några år sen och det är Shetlandsull och det grå spann jag i vintras och det är till största delen gotlandsull MEN Jag har också kardat ihop gotlandsull med Alvas mjuka fluffiga underhår. Jag har alltså spunnit ett papillongarn och stickat en papillontröja!  Helt crazy och förmodligen världsunikt men jag kan inte låta bli att gilla det. Garnet med hundhår i blev otroligt varmt och lite angoraaktigt med mycket gloria.
Det var det här garnet som riktigt gjorde mig till en inbiten spinnare och jag har utvecklat min spinning massor sen i vintras men det är ändå så roligt att ha den här tröjan fast garnet inte är perfekt och kanske lite väl "thick and thin" på sina ställen.

Stickor; Jag vill säga fyror men jag ska kolla på ravelry.




torsdag 21 augusti 2014

Det här knasiga med inspiration

Jag knarkar danska kriminalserier för tillfället. Eller nja, jag knarkar alla tre säsonger av "Forbrydelsen" rättare sagt och är så inne i det att jag till och med drömmer på danska. 
Och tänk så himla knäppt det är med inspiration för kombinationen av den serien (som innehåller otroligt mycket fint stickat, i andra säsongen har Sara Lundh världens snyggaste röda tröja) och en norsk eller dansk bebiskofta i mitt instagramflöde gjorde att jag bara måste kasta mig över mitt gamla bortglömda Felted Tweed som legat i tusen år. 
Det blir en lång något a-linjeformad öppen (?) kofta med rätstickade framstycken och något fladdriga ärmar. Garnet kommer förmodligen inte att räcka så jag får nog köpa till nåt nystan och färgen är nog egentligen lite blek för mig men jag känner att jag är något riktigt bra på spåren. 

tisdag 19 augusti 2014

Åtta par!

Utmaningen är slutförd, gå in och läs på sockutmaningsbloggen för lite mer info.
 Det känns nästan overkligt att jag stickat alla de här strumporna till mig själv och fler lär det bli för sockinspirationen flödar.

söndag 10 augusti 2014

Sista paret ut i dödergöks sockutmaning!

 Mönster; Ett väldigt simpelt tå-upp mönster med resår uppe på foten, Fleegle häl och en liten fläta på benet för att det skulle hända någonting. Helt otroligt att jag stickat åtta par över den här sommaren och att jag nu har åtta fina oanvända sockpar att ta fram till hösten och bara njuta av. Men mer om det en annan gång (jag tänker summera sockutmaningen i ett eget inlägg).


Garn; Det här paret sockar handlar bara om garnet. Jag blev kontaktad av Gro som står bakom namnet Moods of colors (mooodsofcolors på instagram) och hon frågade om jag ville testa ett av hennes garner och det var klart att jag ville. Gro färgar både fibrer för spinning och garn i helt ljuvliga färgglada nyanser. Det här är det tjockare sockgarnet i DK-vikt och som ni ser räckte en härva alldeles lagom för ett par sockor till mig (storlek 38), jag blev faktiskt förvånad över att det räckte så långt. Jag är så nöjd med både färgen och känslan i garnet och jag kan verkligen rekommendera ett besök i Moods of colors Etsy-shop.

Stickor; 3 mm strumpstickor.




lördag 9 augusti 2014

Avigmaskans sjal

 Mönster; Jag har stickat den här sjalen en gång förut för flera år sen och den är en verklig favorit som blivit väl använd. Trots det lite torra namnet Avigmaskans sjal så är det en mycket rolig stickning som gör spetsnörden i mig alldeles lycklig. För är det nåt jag älskar att sticka så är det stora sjalar i repeterande spets.
Jag vet inte hur många omgångar av mönstret jag stickade men jag gissar fler än vad det står i mönstret.
Den här sjalen var en födelsedagspresent till min syster som jag fotograferade lite hastigt innan jag slog in den. Färgen är något mindre blaskig i verkligheten.

Garn; Fem nystan Rowan wool cotton i färgen 494 (tror att den heter hedge), så otroligt supermysigt garn att sticka i, kan bara säga bra saker om det. Färgen är jättevacker också och garnet är så mjukt och sjalen fick ett väldigt fint fall.

Stickor; 4 mm




fredag 1 augusti 2014

Den som söker finner

Hurra vad ni är snälla och generösa! Via instagram löstes både en garnkris och en knappkris i veckan. Jag har så mycket jag vill visa er i bloggen men det är för varmt för att sitta vid datorn men uppdatering med mycket stickat kommer!